Top10Antivirus

Kako pravimo recenziju za najbolje antivirusne programe


Kupovina najboljeg antivirusnog softvera za vaše potrebe je važna.

Zato želimo da budemo 100% transparentni o tome kako testiramo i pravimo recenziju i koje metode smo koristili za odabir najboljih antivirusnih programa za 2024. godinu.

Koristimo 5 različitih faktora da bismo kreirali ukupnu ocenu i odlučili koji antivirusni softver ulazi na našu listu 10 najboljih. Svih ovih 5 faktora igraju ulogu, ali nisu svi jednako važni.

Zbog toga težina krajnjeg rezultata varira u zavisnosti od faktora koje smo testirali.

Evo 5 glavnih faktora i njihove relativne težine u našem procesu testiranja:

1. Zaštita od virusa: Najvažnija stvar, sa težinom od 40%, jeste kvalitet zaštite od virusa.

2. Performanse: Kako antivirusni softver utiče na resurse vašeg računara takođe je od vitalnog značaja. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 20%.

3. Dodatne funkcije i kompatibilnost uređaja: Ovo uključuje funkcije kao što su VPN-ovi, menadžeri lozinki, čišćenje računara, porodična bezbednost i još mnogo toga. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 20%.

4. Odnos cene i kvaliteta: Uglavnom, kao što je to slučaj i sa ostalim stvarima u životu, dobijate onoliko koliko platite. Većina antivirusnih softvera ima sličnu cenu, tako da smo ovom faktoru dali težinu od 10%.

5. Recenzije korisnika: Iako je ovo važan faktor, ipak nas često može dovesti u zabludu jer svi mi drugačije rukujemo i razumemo tehnologiju. U našoj ukupnoj oceni, ovom faktoru smo dali težinu od 10%.

Uzeli smo informacije o zaštiti virusa i performansama od AV-test i AV-Comparatives — dve vodeće međunarodne laboratorije za testiranje antivirusnog softvera.

Da bismo odlučili o rezultatu za dodatne funkcije, kompatibilnost uređaja i o odnosu cene i kvaliteta, analizirali smo ponude svih različitih provajdera antivirusnih softvera koje smo testirali. Ove informacije je najbolje uzeti direktno iz izvora.

Informacije za recenzije korisnika dolaze iz TrustPilota, Google Play prodavnice i naših recenzija korisnika.